U vindt hier zakelijke informatie over mijn opa van vaders kant, A. (Adriaan) Weststrate Janszn.

Hij voerde een handelszaak in groenten en fruit, waarbij uien een belangrijke rol speelden.

Bovendien was hij directeur van de N.V. Groentenconservenfabriek "Zuid-Beveland" te Krabbendijke.

Voor zover ik weet, afgeleid van het briefpapier, werd die handelszaak gesticht in 1909 en werd de conservenfabriek gestart in 1917.

Het gaat bij die informatie voor een groot deel om accountantsrapporten, maar voor een deel ook om zakelijke correspondentie. Die overgebleven zakelijke correspondentie dateert voornamelijk uit de periode na het overlijden van mijn opa in 1948, dus uit de periode waarin mijn vader Jan A. Weststrate de handelszaak van mijn opa voortzette, tot de zaak in 1954 failliet ging door een fout uitgepakte “Egyptische uientransactie”.

 

Na 1954 ging mijn vader nog een poosje door in de handel in groente en fruit en daarbij gebruikte hij Westimex N.V.

In later jaren slaagde hij er in om een idee, dat hem al vóór de oorlog bezighield, te realiseren, namelijk het opzetten van een potatochips-fabriek genaamd Fritura.

Westimex-Fritura en Fritura waren de zakelijke vehikels die hij voor die onderneming gebruikte.

 

Mijn vader overleed in 1966 en een aantal paperassen betreffende zijn zakelijke besognes verhuisde mee naar Oost-Souburg waar wij terecht kwamen toen na het overlijden van mijn vader een oom van mij trachtte op een goedkoopje en met niet al te chique middelen mijn moeder de aandelen Fritura te ontfutselen.

Na jaren van juridische strijd kwam die aandelenoverdracht uiteindelijk toch nog min of meer op zijn pootjes terecht, Fritura werd verkocht aan de United Biscuit Company.

 

Toen mijn moeder verhuisde naar Middelburg, kwamen de papieren in mijn bezit. De accountantsrapporten en de BBC-notitieblokken heb ik toen gescand en daarna overgedragen aan het Zeeuws Archief.

De overige losse zakelijke correspondentie bleef liggen en aan het verwerken daarvan kom ik nu pas toe.

 

U vindt hier ook nog informatie over mijn opa van moederskant, Kees van Velzen. Het betreft zijn autobiografie en nog wat overgeleverde persoonlijke correspondentie en een paar interessante drukwerkjes door hem uitgegeven over de belasting (hoofdelijke omslag) in Krabbendijke en Kruiningen in 1920 én een kiezerslijst Krabbendijke 1923.

 

Ad Weststrate

Oost-Souburg

Winter 2020